Tapas ideer

Lille lækkert tapasfad ( 2 pers)

1/3 = saltristede mandler
2/3 = gode oliven
3/3 = grillet peber

serveres sammen med et godt glas eller en kold øl...

Chorizo Al Vino. ca. 20 stk

Ing: Chorizo, oliven, rødvin, olivenolie, hvidløg, frisk persille, tandstikker:

Fremgangsmåde:

Skær din chorizo i skiver a 5-8 mm. Afhængig af pølsens diameter, kan du skære skiver eller tern.

Dæk skiverne/ternene med rødvin. Tilsæt 2 spsk olivenolie og et knust fed hvidløg. Kog rødvinen op. Lad det koge 2 minutter og sluk. Når det hele er afkølet monteres chorizo på en tandstik sammen med en oliven. Pyntes på toppen med finthakket persille.


Albondigas.

Kødboller i tomatsovs.

Farsen laves af skinke/lam og du kan blande tørre brødtern , hvis du ønsker ( gør farsen mere fast) Sovsen laves af tomato frito ( tomatsovs af grillede tomater) og krydres efter behag. HUSK at bruge røget spansk paprika, korriander og mynte, salt/peber.

Appetizer

Lav 3 små skåle med lækkert tilbehør til et godt glas vin inden middagen

PAELLA
Ingredienser 6 personer:

  • 500 gram Almondeli.dk paella ris.
  • 1 L varm vand med 3 bouillon tern
  • 2 dl. hvidvin
  • 2-3 rødløg
  • ca 600 gram godt kød
  • 1 chorizo pølse. ca 200 gram
  • 1 kyllingebryst.
  • 2 løg i tern.
  • 4 fed hvidløg.
  • 1 glas grillet peber i strimer
  • 1 glas oliven uden sten
  • 1 – 2 spsk røget paprika.
  • ½ tsk. knivspids safran.
  • 1 citron.

Fremgangsmåde:

Løg og hvidløgs fedene pilles og skæres ligeledes i tern. 

Kom olie i panden ved middel varme. Tilsæt chorizopølserne, som steges sprød i ca. 1 – 2 minutter. Tag pølsen op. Steg derefter kyllingestykkerne sprøde,som også tages op af panden. Det andet kød svitses ligeledes og tages fra.  Opvarm mere olie i panden og tilsæt løg, hvidløg og pebersnack, som sauteres let til de bliver bløde. Tilsæt risene, som får lov at suge noget af olien til sig. Når risene er lidt glasklare hældes hvidvin og paprika i. Lad det småsimre i ca. 5 minutter ved svag varme. Hæld nu fonden og den opløste safran ved. Dæmp varmen og lad retten småsimre i 10 – 15 minutter, hvor der ikke røres i panden. Læg derefter grillet peber, løgbåde, oliven  og kødet ovenpå risene. Læg et låg på og lad det hele simre i ca. 5 minutter .

Server paellaen sammen med citronskiver og godt humør.

Gerne i Almondeli keramikskåle (ha ha)



Ovennævnte paella blev lavet en hyggelig dag på KongeÅkroen i Foldingbro.
se mere på http://www.vinogkokken.dk/ eller www.kongeaakroen.dk


 

Gratineret gedeost med ahornsirup/flydende honning og brød/kiks

Du kan bruge enhver form form gedeost ( her med skimmel) Gratineres i 5-10 minutter
( ikke mere end osten lige knækker en lille smule) Krydses med en streg af sødt og serveres straks. Som her til deling ...

 

Huevos Y patatas Verde

Svits kartofler, chorizo, løg og grønne ærter - slå et æg ud i midten og stil i ovn ved 220 grader - færdig, når ægget er fast.

Patatas Braves

Kog kartofler i 10 minutter og steg dem færdige på panden i rigelig olie , salt og ikke mindst røget paprika. Serveres som tapas og/eller kartoffel til køg etc.

Lav en dressing af mayonaise og tomatsauce + røget paprika. 1 del mayonaise + 2 dele tomat.

 

                                

Gazpacho - tomatsuppe:

Grund ingredienser: Tomater,peberfrugter, hvidløg, vand, olivenolie, salt/peber.

Brug 3 dele almondeli tomatsauce + 1 del grillet peber + 1 hvidløg pr 6 personer. Blend det hele.
Smag til olivenolie og krydderier. Kan servers både kold ( traditionelt).

Fortynd med god grøntsags bouillion efter behag.

Serveres med brødcroutoner, lidt grønt eller DIN fantasi...

super nem ret at tilberede og ALLE elsker det.


SAFRAN BOLLER 

Ingredienser:

  • 1/2 liter sødmælk
  • 75 g gær
  • 1 kg mel
  • 1 – 1 1/2 g safran
  • 250 g smør
  • 3 1/2 dl sukker
  • 1 æg
  • 100 g rosiner

Til pensling

  • 25 g hakkede mandler
  • Et par skefulde tesukker
  • 1 sammenpisket æg

Fremgangsmåde:

Lun mælken til den er håndvarm. Rør gæren ud i lidt af mælken. Hæld resten af mælken i gærblandingen og rør ca. 800 g af melet i. Dejen skal være fast, men klistret. Lad den hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. 1 time. Slå dejen ned med en træske.

Safrantrådene stødes omhyggeligt i en morter sammen med lidt sukker og røres derefter ud i et par skefulde vand.

Rør nu det smeltede, afkølede smør, sukker, æg og safranvandet i dejen sammen med rosinerne. Tilsæt mere mel lidt efter lidt indtil dejen kan tages ud af skålen og æltes på bordet. Hold igen med melet og ælt istedet dejen godt igennem. Jo mere man ælter den, jo fastere bliver den. Når dejen er glat og smidig, formes den til store, runde boller eller figurer. Lad bollerne efterhæve godt på bagepladen.

Hak imens mandlerne og bland dem med tesukkeret. Pensl brødene med sammenpisket æg og drys med mandelsukkeret. Bag bollerne på øverste rille ved ca. 225 grader i ca. 15 minutter, eller til de er blevet gyldne. Se til dem hvert minut efter de første 10 minutter, så de ikke bliver brændte.

og lidt yderligere inspiration - til et positivt liv.

Billedserie af anretninger, hvor keramikken også bidrager til TAPAS stemningen...

    

Her viser jeg nogle billeder i jagten på TAPAS... det kræver en indsats.