Varen er nu lagt i din kurv

Antal
I alt

Der er 0 varer i din kurv Der er 1 vare i din kurv

Varer i alt
Forsendelse i alt  Fastlægges senere
I alt
Fortsæt indkøb Fortsæt til betaling
Søg

Paella

Paellaen er for Spanien, hvad pizzaen er for Italien. Paellaen har naturligvis særlig betydning i Valencia, hvor den velsmagende ret blev udviklet, men også catalanerne har et nært forhold til denne spanske klassiker, der efterhånden er kendt over det meste af verden.

Fortællingen om paellaens tilblivelse tager os langt tilbage i tiden. Helt tilbage til dengang, der var romere og senere maurere på den iberiske halvø. Oprindelig var paellaen en simpel ret, man spiste direkte fra panden i marken eller på arbejdspladsen. Og besøger du i dag en lokal spansk restaurant er det stadig helet normalt at man deler fra panden – dele mad og masser af hygge og stemning.

Ris på en pande

Forudsætningen for at lave paella er en stor pande og ris. Romerne bragte de første pander til Spanien for to tusind år siden. For omkring tusind år siden tog maurerne ris med til den iberiske halvø. Så var de vigtigste forudsætninger for paellaens tilvejebringelse på plads.

At det lige var i Valencia, at paellaen blev opfundet, er måske heller ikke nogen tilfældighed. Området omkring Valencia er og har altid været et af de områder i Spanien, hvor der blev dyrket mest ris. Klimaet egner sig perfekt til dyrkning af ris, og nogle af de bedste ris i Europa kommer fra Valencia. De ægte paella ris.

 

Certificerede ris fra Valencia - som er det sted i Spanien, hvor Paella ideen startede for mange år siden. Risene er bare bedre, fordi de er i stand til at optage mere smag og væske end andre gode ris - og dermed i sidste ende, tilbyder mere smag.

Du kan bruge dem til alle andre gode retter, men har du endnu ikke prøvet kræfter med paella, så har du noget tilgode.

Paella ris, BOMBA ris, VALENCIA ris, risotto ris,  kært barn har flere navne.

Vores ris er kortkornede som de skal være. Er i stand til at optage MEGET væske og dermed smag. Når de er "nok" vil du nyde en fed og smagsfuld ris, der stadig har noget at tygge på. Almondeli.dk anbefaler også denne ris til risotto, hvor du kan trylle videre med gorgonzola, parmesan og andre gode oste i selskab med friske krydderurter som basilikum, persille etc. 

 

Fra marken ind på restauranterne

Tidligere var paellaen middagsmad, som arbejdere og bønder kunne nå at tilberede, hvor de arbejdede i middagspausen. Man havde ris fra marken, og så tilsatte man ellers, hvad man kunne få fat i ude på landet. Løg, tomater og – hvis man var heldig – noget kød. Og som sådan syntes vi også at paella fungerer bedst – den dag i dag – du kan med

Det dyre krydderi safran kom til senere, men tilsættes stadig i dag kun i dyr paella eller i meget små mængder, da det er afsindigt dyrt, hvis det er ægte. Allerede tidligt blev paellaen tilberedt på en stor bred pande, men i et tyndt lag, så mange kunne spise direkte med uden det tog for lang tid at tilberede retten.

Efterhånden spredte retten sig i takt med, at den gode ris fra området ved Valencia vandt større udbredelse, og det var også i denne forbindelse, at retten fik flere former, hvor den udgave med marisco altså med rejer, muslinger og andet godt fra havet vandt udbredelse.

Den ægte paella er dog helt uden alt det gode fra havet, selvom det i dag er den udgave mange forbinder med typisk spansk paella. Den mest populære og kendte paella er altså ikke den originale. Den oprindelige paella indeholder også snegle, for dem kunne man altid finde i marken.

Konkurrencer og kæmpepaellaer

I dag er paella en integreret del både af spaniernes selvforståelse og af den oplevelse, feriegæster forventer i landet. Det er nok en af de mest serverede retter langs kysterne i Spanien overhovedet. Paella er lige så spansk som den bagende sol og flamencoens melankolske melodier.

Derfor er det heller ikke overraskende, at spanierne gør et stort nummer ud af tilberedningen. De holder paella-festivaler og konkurrencer, og i Valencia samler folk sig i gaderne og laver paella sammen under politiske møder og demonstrationer.

Verdens største paella, der er i Guinness rekordbog, er lavet af en valenciansk kok, Juan Galbis, og den var stor nok til at mætte 100.000 mennesker!

Der er med andre ord – mange veje til succes med paella – som uanset opskrift -  med garanti giver en dejlig stemning.

Allerede under tilberedningen samles gæsterne omkring panden – og snakken går.

God fornøjelse med paella…
(se vores store sortiment i paellagrej og –produkter)

Jeg lavet et utal af paella - og ifølge min kone - sjældent efter samme opskrift - og må indrømme, at denne kulinariske ide i den grad har ramt mig. Du kan gøre stort set hvad du vil sålænge du bruger de rigtige ris og en god boullion - alt derefter er op til sæson og selvfølgelig din smag og din opfindsomhed. Husk også at lege lidt, når du til sidst pynter din paella... FIESTA.

 

 

 

Relaterede produkter

Del dette indlæg

Kommentarer (3)
Sendt af Peter Kristensen2019-01-29 12:25:42
Paella er lækkert og festligt...
Sendt af Anni Kristensen2019-02-08 07:06:06
Paella er lækkert og helt klart også festmad hos os.
Sendt af Lasse2019-02-14 11:36:53
Det smagte godt. Nem festmad
Ny kommentar